Voor meer informatie belt u met Tel: 06 - 24 929 869

NURSING

Speciaal team pakt MRSA in verpleeghuizen aan

Een nieuw initiatief in de strijd tegen MRSA in verpleeghuizen: het inzetten van een team externe deskundigen.

Verpleeghuizen kunnen het zogenaamde RS-SWAT-team inschakelen bij een uitbraak. Het team neemt de verpleegkundigen en verzorgenden veel werk uit handen, zo is het idee erachter. “Een uitbraak drukt zwaar op het vaak toch al niet toereikende budget. De werkdruk neemt enorm toe, veelal is er een tekort aan verpleegkundigen en vergt het een enorme organisatie om de uitbraak snel en efficiënt in goede banen te leiden en besmette patiënten te isoleren”, zegt oprichtster Daphne Lewis. In haar RS-SWAT-team zitten onder andere een gespecialiseerde verpleegkundige, een arts-microbioloog, gespecialiseerde schoonmakers en een hygiënist.
Verspreiding Het RS-SWAT-team is gespecialiseerd in de eradictie van MRSA en zet zich in om verdere verspreiding te voorkomen. “Verpleeghuizen hanteren, in tegenstelling tot ziekenhuizen, niet altijd een Search and Destroy-beleid. Bij een uitbraak blijken draaiboeken niet altijd adequaat te zijn in verpleeghuizen, vandaar dat we ons specifiek op deze instellingen richten”, aldus Lewis.
Kosten Verpleeghuizen die het RS-SWAT-team inschakelen, kunnen de kosten hiervoor declareren. Dit is vastgelegd in de beleidsregel met betrekking tot MRSA van de Nederlandse Zorgautoriteit. Wel is er een eigen risico van toepassing. Instellingen kunnen meer informatie vinden op de site van het RS-SWAT-team.

Bron: Nursing Door: redactie Nursing

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Contactgegevens

Daphne Lewis
(Directeur)

M: 06-24929869
E: lewis@rsswatteam.nl

KvK 52737446

Recensies

  • Dank je wel "Wat fijn dat RS SWAT TEAM ons erop wees dat de meeste kosten gedeclareerd konden worden. Ook was ons onbekend dat wij wettelijk verplicht zijn een Arts-Microbioloog in te huren. Met het inschakelen van het expertise team waren we niet alleen sneller van MRSA af, maar ook goedkoper uit.